Vad är dumplings?
Yan Foods
Yans dumplings

Vad är dumplings?

 

Kinesiska dumplings (Jiaozi餃子) är en traditionell kinesisk maträtt. I Sverige kallas ofta dumplings efter det vanliga engelska namnet. Jiaozi liknar närmast en ravioli eller ett degknyte med fyllning.

 

Jiaozi kan delas in i tre grupper efter tillagning:

 

•Shuijiao (水餃), "vattendumpling", koka i vatten: 5 min

•Zhengjiao (蒸餃), "ångdumpling", ångkoka: 15 min

•Guotie (鍋貼), "pannstickare", steka : 10 min låg värme, tillsätt lite vatten mot slutet

 

Degen till jiaozi består regel av mjöl och vatten. Degen utkavlad till små tunna plattor kallas "skinn" (pí 皮).

Fyllningen (xiàn 餡) till jiaozi kan göras med i stort sett vad som helst, även om fläsk med kinakål antagligen är den vanligaste fyllningen. Jiaozi kan också vara helt vegetariska.

 

Jiaozi äts ofta med en dipsås, som kan vara en bas av sojasås och vinäger toppad av tillsatser som chilipeppar, vitlök, sesamolja, etc.

 

Jiaozi har sedan länge spritts från Kina till Korea, där de är kända som mandu, och till Japan, där de är kända som gyōza.

 

Yan Foods HB | Telefon: 0550-13633 | Mobil: 076-271-5712 | E-post: info@yanfoods.se | Hemsida: yanfoods.se

© 2017 Yan Foods Handelsbolag